23948sdkhjf

Samarbete för rent matavfall i Landskrona

För andra året i rad görs en insats i Landskrona för att främja en korrekt sortering av matavfall.

Det är eleverna på Pilängskolan i Landskrona som kommer att informera för att matavfallet ska sorteras rätt i bostadsområdet Pilängsrundeln.  Årskurs 4-6 har delats in i åtta grupper med ansvar för varsitt miljöhus, och kampanjar för fullt för hur sorteringen ska gå till. Det hela sker i samarbete med Stena Fastigheter och LSR.

Ett återkommande problemet har varit att fel avfall, oftast plastpåsar, lagts i kärlen för matavfall. Då går det inte att göra biogas och gödsel av matavfallet och viktiga miljövinster går förlorade.

Detta försöker eleverna nu få bukt med tillsammans med lärarna. De sätter själva ihop allt ifrån skyltar, affischer och infoblad till information på nätet och sprider i området. Det finns ett starkt miljödriv bland både elever och personal på Pilängskolan. Nytt för i år är att eleverna dessutom ska jobba aktivt med att minska matavfallet i skolan, en kampanj de själva utformar.

– Förra året lyckades eleverna få stopp på det mesta av plastpåsarna som kastades i matavfallet på Pilängsrundeln. Nu fortsätter elever och lärare att pusha vad som är möjligt att åstadkomma med kreativitet och kunskap. Precis så här är det när miljörörelser inspirerar som mest, säger Carl-Henrik Carlsson, områdeschef för kunder hos LSR.

– Samarbetet med Pilängskolan och LSR är en del av Stena Fastigheters Relationsförvaltning. Det är vårt sätt att arbeta med både miljömässig och social hållbarhet. Genom läxhjälp, trygghetsvandringar och sommarjobb till ungdomar kan vi bidra till trygghet och gemenskap i våra bostadsområden. Och genom projekt som det här kan vi bidra till miljöarbetet. I år fyller Relationsförvaltningen dessutom 20 år så vi är extra stolta över att vi är så långsiktiga och metodiska i vårt hållbarhetsarbete, säger Anna-Karin Wickström som är relationsförvaltare på Stena Fastigheter Malmö.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141