23948sdkhjf

”Minskad återvinning när producentansvar för tidningar avskaffas”

Återvinningsindustrierna är kritiska till regeringens beslut att avskaffa producentansvaret för tidningar.

I dag är det tidningsproducenterna själva som ansvarar för och finansierar insamlingen genom Pressretur som är en del av samarbetsorganisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

- Beslutet att skrota producentansvaret för tidningar kommer att minska återvinningen kraftigt i Sverige och mycket av tidningarna som återvinns i dag kommer istället att förbrännas. Beslutet innebär både att vi får ökade koldioxidutsläpp och att utvecklingen mot en cirkulär ekonomi inte är ledstjärnan för regeringen. Att skrota ett fungerande återvinningssystem, kanske ett av världens bästa, som andra länder dessutom besöker Sverige för att lära sig av, är ytterst oansvarigt, säger Viveke Ihd, vd Återvinningsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Anledningen till regeringens beslut är att tidningsbranschen har en svår ekonomisk situation. Samtidigt införde regeringen själva en förordning om utökad fastighetsnära insamling för tidningar 2018. Den förordningen innebär kraftigt ökade kostnader för tidningsutgivarna när den träder i kraft vid årsskiftet.

- Det måste finnas andra sätt att stötta tidningsverksamhet än att avskaffa producentansvaret, som är centralt för att nå en omfattande tidningsåtervinning. Förläng tills vidare den tidigare förordningen och avvakta med införandet av den nya förordningen om fastighetsnära insamling så att återvinnigen kan löpa på som vanligt. Pressretur har precis ingått nya avtal med återvinningsföretagen som ska gälla i fyra år framåt, säger Viveke Ihd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078