23948sdkhjf

Återbrukar material från rivningshus

Hos Helsingborgshem blir trappräcken växtstöd och tegel muras upp på nytt vid test om det går att återanvända gammalt byggmaterial.

– I januari började vi riva tre flerfamiljshus på Drottninghög för att ge plats åt det nya Stadskvarteret. I samband med rivningen kartlägger vi processen för återbruk, berättar Christine Delander Eksten, byggprojektledare på Helsingborgshem, i ett pressmeddelande.

På Drottninghög testar Helsingborgshem nu att återbruka en av tegelfasaderna. Istället för att krossas av en grävmaskin har Helsingborgshem sågat ner teglet i sektioner om cirka 0,25 kvadratmeter.

Att återbruka tegel sten för sten har utförts tidigare, med mer eller mindre bra resultat. Helsingborgshem vill nu utvärdera metoden att återbruka tegel i block.

– Efter tester har det visat sig att teglet från rivningshusen är i bra skick och det kommer att muras upp på en av Stadskvarterets nya fasader. Det blir en fin mönstermurning så att alla förbipasserande kan se skillnad på det nya och gamla teglet, säger Christine Delander Eksten.

Helsingborgshem har låtit en rivningsfirma varsamt demontera några betongväggar och bjälklag för att se om det överhuvudtaget gick att få ut dem hela.

– Det gick alldeles utmärkt och nu förvaras de på en uppställningsplats hos NSR i Helsingborg. Vi planerar att analysera till exempel materielinnehåll och hållfasthet och därefter ta beslut kring hur delarna kan återbrukas, förklarar Tina Appelqvist Helsingborgshems klimat- och miljöansvarig.

Trappräcken från de rivna husen blir växtstöd på fasaden på det nya parkeringshuset Drottningen.

Helsingborgshem hoppas att erfarenheterna från rivningen av husen på Grönkullagatan ger kunskap och insikter som både de själva och bygg- och fastighetsbranschen i stort har nytta av.

– Det vore kul om andra aktörer inspireras och också börjar testa sig fram så att det blir ett större driv i denna fråga, avslutar Tina Appelqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062