23948sdkhjf

Möjligt spara in 45 miljoner batterier

Varje år förbrukar vi i Sverige 90 miljoner engångsbatterier. En siffra som skulle kunna halveras.

Det menar Miljömärkning Sverige, som står bakom miljömärkningen Svanen. Batterier med Svanenmärkning har drygt 50 % högre prestanda jämfört med ett standardbatteri som uppfyller kraven i den internationella standaren för engångsbatterier.
 

- Vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil och spara in på jordens resurser. Små handlingar som att välja Svanenmärkta batterier kan göra skillnad. I första hand ska man välja uppladdningsbara  batterier, men för  vissa produkter som kräver lite el, som fjärrkontroll till TV till exempel, är engångsbatterier bättre, säger Richard Harbrecht, rådgivare för batterier på Miljömärkning Sverige.
 

Ett vanligt problem som leder till resursslöseri och batterisvinn är att engångsbatterierna ligger för länge på hyllan i affären och förlorar sin laddning. Därför har Svanen ett krav på ”shelf life”, där minst 90 % av den ursprungliga laddningen ska finnas kvar efter ett år. Med hjälp av bäst före-datum kan man enkelt kolla så att inte batteriet inte är för gammalt.

Svanenmärkta alkaliska engångsbatterier batterier uppfyller både miljökrav och sociala krav. Här är några av dessa:

  • strikta testkrav på driftstid, hållbarhet, säkerhet och kvalitet.
  • mycket låga gränsvärden för tungmetaller, som kan förekomma som mindre föroreningar. Jämfört med EU-kommissionen så är Svanens gränsvärde: 50 ggr lägre för kvicksilver, 20 ggr lägre för kadmium, samt 4 ggr lägre för bly.förbud mot PVC i såväl batterier som förpackningar.
  • Corporate Social Responsability-policy för att säkerställa en ansvarsfull användning och inköp av begränsade råvaror och "konfliktfria" mineraler.
  • Krav på goda arbetsvillkor (FN Global Compact). Kontrollbesök görs på plats i fabriken.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094