23948sdkhjf

Cirkulär ekonomi i fokus för nya märkningskriterier

Miljömärkningen Svanen skärper successivt kriterierna för utemiljöprodukter.

Idag finns det ett stort utbud för inköpare och upphandlare som vill bidra till en mer hållbar offentlig utemiljö. Den nordiska marknaden erbjuder 750 olika Svanenmärkta produkter för parker, utegym, lekplatser och liknande. För tre år sedan fanns det tolv….

– Det är glädjande att vi ser ett så stort intresse från såväl producenter som upphandlare. Ett gediget utbud utgör en förutsättning för att ännu fler upphandlare och inköpare ska ställa miljökrav i upphandlingar. När upphandlare ställer miljökrav driver det marknaden framåt och det leder till konkurrenskraftiga priser. Det behövs för det är bråttom att ställa om till en minskad klimatbelastning och en mer cirkulär ekonomi, något som Svanens krav bidrar till, säger Martin Gajdos, rådgivare på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Hur bidrar då de nya kraven till lägre klimatbelastning?

Metall står för en stor del av klimatbelastningen. I de nya kraven skärps den andel av metallen som ska vara återvunnen eller producerad med låg klimatbelastning till 75 %.

Kraven stimulerar också till energieffektivisering och användning av förnybara energikällor i tillverkningen.

Hur bidrar kraven till en mer cirkulär ekonomi?

Smart design. När produkten gjort sitt ska den vara enkel att demontera så att trä, plast och metall kan återvinnas och återanvändas. Garantiden ska ligga på tio till tjugo år beroende på del för att säkerställa en lång livslängd. För att stå emot hårt väder och slitage så ställs stränga kvalitetskrav, till exempel på hållbarheten på det trävirke som används. Trävirket ska dessutom vara spårbart och lagligt avverkat, minst 70 % ska komma från certifierat skogbruk. För att åstadkomma en giftfri miljö finns stränga krav så att inte farliga kemikalier förs in i kretsloppet. Exempelvis förbud mot halogenerade flamskyddsmedel, fluorerade ämnen (PFAS) och nanopartiklar.

 Vad ingår i produktgruppen?

Produktgruppen omfattar utemöbler, redskap för lek som klätterställningar, gungor, lekstugor, sandlådor och rutschbanor, utegym, parkutrustning som bord, stolar, bänkar, staket, spaljéer, avfallsbehållare, flaggstänger, cykelställ och skjul.

Tillverkare som idag har licens att märka sin produkter med Svanen ärVestre, CADO, Out-sider, Saferoad Smekab AB, Søve AS och Nordic Parks.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172