23948sdkhjf

Portugal stoppar avfallsimport

I Portugal är avgifterna för avfallshantering låga, något som lett till att man i vanliga fall tar emot stora mängder sopor från andra europeiska länder. Nu blir det mer eller mindre stopp för detta, bland annat som en följd av coronakrisen.

Det är tidningen Västerbotten-Kuriren som tar upp detta på sin hemsida. Det importstopp som den portugisiska regeringen infört gäller till slutet av året och anledningen till stoppet är att man anser att kapaciteten för att deponera avfall måste prioriteras för det inhemska avfallet.

I sommar ska landet revidera sin avfallslagstiftning och man har sett att det blir svårare att uppnå målen kring avfallsminskning och återvinning nu med den pågående pandemin. Denna har bland annat lett till en kraftigt ökad mängd plastavfall i form av sjukvårdsmaterial och hämtmatsförpackningar.

Enligt VK är det genomsnittliga priset i Europa för att ta hand om avfall ca 80 euro per ton, medan motsvarande siffra i Portugal endast är 11 euro. 2018 tog landet emot 330 000 ton avfall från utlandet. Hittills i år har man stoppat import av 246 000 ton sopor.

Källa: Västerbotten-Kuriren

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.171