23948sdkhjf

Nya insamlingssystemet: Naturvårdsverket avslår ansökningar

Den nya lagstiftningen ställer höga krav på införandet av ett system med fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

Ingen av de två sökande uppfyllde ska-kraven och Naturvårdsverket avslår därför både FTI:s och TMR:s ansökningar. Naturvårdsverket anser också att det är angeläget att bestämmelserna som berör detta ses över snarast. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket avslår alltså de två ansökningar om tillstånd att driva insamlingssystem för förpackningsavfall som lämnats in.  Skälet till detta är att insamlingssystemen inte år 2021 når upp till de krav som finns på att kunna samla in från 60 procent av bostadsfastigheterna i Sverige.

De två insamlingssystemen lever inte upp till kraven varken var för sig eller tillsammans. Det framgår också av ansökningarna att systemen är tänkta att byggas upp på likartade sätt vilket innebär att de inte kompletterar varandra utan snarare dubblerar varandras system. 

−Utifrån hur bestämmelserna ser ut idag så har vi ingen möjlighet att bevilja de inkomna ansökningarna säger Ingela Hiltula, biträdande chef, Samhällsavdelningen, i ett pressmeddelande. 

Naturvårdsverket ser behov av vissa förändringar av de aktuella bestämmelserna.

−Det kommer krävas vissa justeringar i bestämmelserna för att insamlingssystemen ska kunna leva upp till de krav som ställs på införandet av fastighetsnära insamling. Vi har för avsikt att redovisa behov av förändringar i en skrivelse till regeringen inom kort, säger Maria Ohlman, chef, Samhällsavdelningen.

Länkar till Natårvårdsverkets beslut hittar du här (FTI) och här (TMR).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094