23948sdkhjf

Brukspecialisten återproducerar tegel

Återbruksproduktion lokaliseras till Västsverige och blir Sveriges första storskaliga produktion för rensning av tegel.

Redan nu går det att ta emot tegel från rivningar av fasader runt om i landet och produktionen planeras att vara i drift under hösten.

Danmark är idag ett föregångsland inom återbruk av tegel. Där finns idag en etablerad storskalig återbruksindustri.

Efter cirka 15 års samlade erfarenheter från deras återbruk kan man idag se vissa lägsta nivåer som måste användas som måttstock för framtidens fasader.

Detta har gjort att vi framöver kommer ta ställning till en ny standard för framtida fasader.

– Vi ser startskottet för ett nytt decennium och även möjligheterna för oss att ta ställning. Vi behöver precis som alla andra människor på planeten fundera på vårt avtryck.

– Under en längre tid har vi funderat på hur vi kan nyttja potentialen i de material vi sätter samman som fasadsystem. En sak har utmärkt sig. De fasader vi står bakom måste vi kunna ta ansvar för. Det material som används skall i en framtid kunna gå att nedmontera och återbruka. Vi vill inte lägga ribban vid endast materialåtervinning, utan att det skall kunna rivas och sedan direkt via återbruk sättas upp som nya fasader, säger Jacob Steen, vd på Brukspecialisten.

Fasadtegel har en extrem hållbarhet och livslängd jämfört med andra fasadmaterial. Teglets långa livscykel kompenserar dess klimatpåverkan vid tillverkningsprocessen. En livscykel som även har minimalt underhåll och ger väldigt vackra fasader. Med rätt kvalité på tegel kan livslängden vara flera hundra år.

Brukspecialistens ambition är att förlänga livscykeln genom att säkerställa att rätt underhåll ges till befintliga tegelfasader och att våra framtida fasader som projekteras ska klara flera livscykler genom återbruk.

Uppstarten av återbruksproduktionen tillsammans med deras nya koncept Grönt Murverk ger en garanti för att alla tegelfasader som Brukspecialisten säljer ut på marknaden skall gå att nedmontera och återbruka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079