23948sdkhjf

Northvolt och Hydro i jv kring batteriåtervinning

Aluminiumtillverkaren Hydro och fordonsbatteritillverkaren Northvolt etablerar ett joint venture för återvinning av elfordonsbatterier.

Hydro Volt blir namnet på bolaget som baseras i Norge med syftet att skapa en hållbar, cirkulär  råvaruförsöjrning på den avancerade norska marknaden för elfordon. Hydro investerade i Northvolt förra året. Bolaget kommer att starta sin verksamhet i Fredrikstad.

I ett pressmeddelande säger Emma Nehrenheim, Northvolts miljöchef och ansvarig för bolagets återvinningskoncept Revolt, att man satt upp ett mål om att använda 50 % återvunnet material i sina batterier år 2030. Partnerskapet med Hydro är en viktig pusselbit för att säkerställa externa strömmar av återvunnet material, eftersom det kommer att dröja innan de batterier Northvolt själva tillverkar har tjänat ut och lämnats till återvinning.

Det återvinningsnav som Hydro Volt ska etablera i Fredrikstad kommer att bli högt automatiserat och konstruerat för krossning och sortering av batterier med en initial kapacitet på 8000 ton per år. Från anläggningen kommer sedan så kallad svart massa och aluminium att transporteras till Northvolts respektive Hydros egna anläggningar för vidare materialåtervinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078