23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Recycling
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Svenska Burger King först med energiåtervinnande ventilation

Nu är det möjligt att, trots fett och sot, återvinna ventilationen från restaurangkök och låta energin gå tillbaka ner i fastigheten. Det Karl-Johan Persson-stöttade svenska cleantech-företaget Enjay ligger bakom den nya tekniken. Burger King i Sverige är den första kedjan i världen att använda den.

Det har länge ansetts omöjligt att, på ett ekonomisk hållbart sätt, återvinna energi ur ventilationen i fastigheter med restaurangverksamhet. Men med den teknik som Enjays utvecklat och lanserat är detta möjligt. 2016 satte Burger King in det första Lepido-systemet på en restaurang i södra Sverige. Från och med nu blir systemet byggstandard på alla nya svenska Burger King-restauranger.

– Vi satsar på att hitta nya klimateffektiva lösningar som verkligen fungerar. Detta är ett tydligt exempel och ett steg i att göra hela vår verksamhet mer energismart, säger Iwo Zakowski, general manager på Burger King Sverige.

Lepido består av en underhållsfri energiåtervinningsenhet för särskilt utmanande miljöer. Enheten fungerar i såväl varma som kalla klimat och den återvunna energin kan användas till värme eller kyla i ventilation, varmvatten eller i element.

– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över eld, visar på att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av restauranger, säger Jesper Wirén, Enjay:s vd och grundare.

Bland investerarna bakom Enjay återfinns den före detta H&M vd:n Karl-Johan Perssons bolag Philian AB. Företaget har blivit utsett till “Climate Solver” av WWF och är även en av finalisterna i världens största klimattävling, SET 2020, som anordnas av den tyska energimyndigheten (DENA) och World Energy Council.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.068