23948sdkhjf

Blockchain ska minska matsvinn

Frågan om matsvinn har seglat upp högt på mångas agenda de senaste åren och flera olika lösningar har presenterats. En av de lösningarna är så kallad blockchain-lösning som nu lanseras av IBM med Atea-koncernen som nordisk huvudpartner.

Lösningen som går under namnet Food Trust använder sig av bland annat QR-koder för att lättare kunna påvisa i vilka temperaturer varor har fraktats, beräkna hur stora partier som behöver beställas och garantera varors ursprung.

– Lösningen innebär att livsmedelsindustrin kan påvisa produkters äkthet, kvalitet och hållbarhet. Men det stannar inte där. Med hjälp av dataunderlaget kan hela kedjan planeras på ett mer effektivt och därigenom hållbart sätt. Om vi ska nå det globala hållbarhetsmålet om halverat matsvinn till 2030 måste vi nyttja potentialen i ny teknologi för att öka takten, förklarar Christian Sjöberg som är ansvarig för Food trust hos Atea Sverige i en kommentar.

Food trust lanserades tidigare i år på den norska marknaden där den främst använts för att säkra sjömat. Just nu förs det dialog med ett antal stora livsmedelsproducenter och dagligvaruhandlare även i Sverige. 

Enligt Christian Sjöberg kan en blockchain-lösning även vara till stor fördel för konsumenterna.

– Vi vet att konsumenterna är avgörande om vi ska lyckas nå hållbarhetsmålen. Genom QR-koder kan konsumenten direkt se hur länge en produkt beräknas hålla och planera sina inköp bättre. Men de skulle också kunna få information om exempelvis vilka produkter som haft mest hållbara transporter, och på så sätt kunna ta ett ännu större konsumentansvar, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095