23948sdkhjf

Robotsamarbete återvinner fler mobiler

Miljontals mobiltelefoner samlar damm i svenska byrålådor.

Dessa innehåller värdefulla råmaterial som är kostsamma att utvinna. Därför presenterar IT-aktören Atea nu sitt nästa steg i kampen mot bortglömda elsopor: Ett samarbete med Apple-roboten Daisy.

 

Samarbetet innebär att Atea-koncernen blir först ut i Norden att teckna avtal med Apples sorteringsrobot Daisy. Roboten ska tillvarata resurser som sliter mycket på miljön att utvinna men som är nödvändiga komponenter i mobiltelefoner, exempelvis volfram och tenn. På en timme klarar Daisy av att plocka isär och sortera komponenter från 200 mobiltelefoner.

- Det är jätteroligt att vi är först i Norden att teckna avtal med Apple för att börja använda Daisy. Inom hållbarhet pratar vi mycket om att sluta loopen, det vill säga återanvända material vid nytillverkning och eliminera svinn i processen. Detta är ett steg i rätt riktning, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef för Atea Sverige, i ett pressmeddelande.

 

Atea är en av de största leverantörerna av iPhone till offentliga och privata verksamheter i Sverige, och via sin återtagstjänst Goitloop samlar man in dessa och andra färdiganvända it-produkter från nordiska verksamheter.

Den första versionen av roboten Daisy finns i Kalifornien, USA. Roboten som Atea kommer att använda sig av befinner sig däremot i Nederländerna, närmare bestämt i Breda. Daisy kan för närvarande plocka isär tjugotre olika modeller av Iphone och klarar av att hantera ca 1,2 miljoner enheter per år.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094