23948sdkhjf

AI-baserad mobilåtervinning när Swappie flyttar in på Ica

Med hjälp av AI-drivna pantstationer i Icabutiker ska fler uppmuntras att återvinna och få betalt för sina gamla mobiler.

– Vi kan återanvända telefoner som är både trasiga och defekta. Det är en nyckelkomponent i den cirkulära modellen. Ju fler som säljer vidare sina gamla lurar, desto fler telefoner kan vi förlänga livstiden på och desto bättre blir det för miljön. Vi har ambitiösa mål. Vi hoppas få betala ut 50 miljoner kronor till de svenska återvinnarna varje år, säger Karin Armgarth, Sverigechef på Swappie.

Swappie köper och säljer renoverade iPhone och är enligt Financial Times ett av de mest snabbväxande bolagen i Europa. Tillsammans med Ica-butiker vill man få fart på cirkulariteten i mobilbranschen och revolutionera den svenska andrahandsmarknaden.

En av dem står vi entrén till Ica Maxi Lindhagen i Stockholm och annan vid Maxi Haninge.

 – Vi är mycket glada att kunna erbjuda den här innovativa panttjänsten. Vi hoppas att många vill komma och panta sina gamla iPhones i vår butik, säger Jenny Norlander, Utveckling- och hållbarhetschef på Maxi Haninge.

Den AI-drivna värdeningen är baserad på mobilens modell, ålder samt inre och yttre faktorer. Det sker på några få minuter och därefter får säljaren ett bindande priserbjudande. Om kunden är nöjd med värderingen och väljer att sälja, överförs pengarna till ett konto följande dag.

Swappies expansionschef Max Hasselblatt: 

– Tack vare samarbetet med Ica finns nu de pantstationer utplacerade i utvalda närbutiker runt om i landet dit många kommer flera gånger i veckan. Dessutom går det snabbt. Hela processen från analys, värdering och försäljning går på några få minuter.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078