23948sdkhjf

Systemet för spårbarhet skjuts upp

Ett digitalt system för att spåra avfall skulle vara igång i slutet av sommaren. Nu finns dock signaler från Miljödepartementet för att starten kan komma att skjutas fram till den 1 november, uppger Avfall Sverige.

Som vi har rapporterat tidigare skulle ett nytt system för rapportering av farligt avfall, och i förlängningen också övrigt avfall, startat i augusti. Målet är att förbättra kunskapen om vilka mängder som uppkommer, vart de förs och hur de behandlas. Informationen om implementeringen av systemet har dröjt och testkörningarna har inte kunnat slutföras på grund av corona-pandemin. 

Avfall Sverige uppger att regeringen ska fatta beslut om att senarelägga kravet på inrapportering nu på torsdag, den 25 juni. Ett beslut innebär då att alla yrkesmässiga verksamheter som producerar eller hanterar farligt avfall först från och med den 1 november ska rapportera in i det nya digitala systemet. 

– En senareläggning skulle visserligen ge tre månaders respit. Men varken förordning eller vägledning finns ännu på plats och det är en omfattande förändring som väntar; bara i den första fasen, då farligt avfall ska inrapporteras, berörs uppskattningsvis en miljon verksamheter. Därför skulle ett års senareläggning vara mer realistisk, säger Britta Moutakis, rådgivare på Avfall Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11