23948sdkhjf

Utvecklar process för återvinning av härdplast

Ett forskarteam vid Case Western Reserve University i USA har utvecklat en teknik med vilken det är möjligt att gör härdplast återvinningsbar för bearbetning av nya produkter med jämförbar eller till och med högre värde.  

Forskningen leds av universitetsprofessor Ica Manas-Zloczower och Thomas W och Nancy P. Seitz professor i avancerade material och energi inom makromolekylär vetenskap och teknik, samt Liang Yue, doktorandforskare vid Manas-Zloczowers laboratorium. 

Med hjälp av ett lösningsmedelsassisterat tillvägagångssätt har de lyckats omvandla permanenta, tvärbundna strukturer av epoxi och PUR till dynamiska tvärbundna dylika. Detta har gjort det möjligt att i nästa steg omforma och bearbeta materialet med konventionella metoder, som varmpressning eller formsprutning. 

Metoden de använder sig av kallar de "vitrimerization" eftersom den omvandlar härdplaster till en ny typ av material som kallas vitrimer-polymerer, vilka kan reformeras och bearbetas. 

Hittills har forskarna genomfört experimentet med små mängder material i labbmiljö. Men diskussioner har förts med industripartners om att använda en så kallad “mekanokemisk kulkvarn” för att producera stora mängder återanvändbart pulverharts utan lösningsmedelinblandning, vilket skulle göra processen mycket lättare att skala upp. 

-Vi kan i dagsläget återvinna stora mängder epoxiavfall  några timmar. Inledningsvis när vi använde oss av katalysatorer och lösningsmedel, tog det mycket längre tid även i mindre skala, säger Liang Yue. 

Forskningsprojektet har delvis finansierats av National Science Foundation. Forskarna bedriver även ett nära arbetmed Great Lakes Energy Institute och Case Western Reserve Office of Technology Transfer för att identifiera potentiella industripartners, forskningsfinansiärer eller investerare för att ta nästa steg mot full testning av processen i industriell skala.

Källa: canplastics.com

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.1