23948sdkhjf

Nya lösningar för avfall ska bidra till en cirkulär ekonomi

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ge förslag på lösningar som ökar möjligheten för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall.

Som huvudregel ansvarar varje kommun för att ta hand om det kommunala avfallet (idag kallat hushållsavfall) inom kommunen. Många företag vill få större möjligheter att ta hand om sitt avfall.

Lösningarna som utredningen ska föreslå ska skapa möjligheter att utveckla nya modeller och metoder för en cirkulär ekonomi genom ett så kallat frival. Frival innebär att verksamheterna kan välja att hantera avfallet på annat sätt än genom att lämna det till kommunen. Konsekvenserna av de förslag som lämnas ska utredas och analyseras.

Regeringen har nu utsett Ethel Forsberg till särskild utredare. Hon kommer senast från tjänsten som generaldirektör för Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte. Ethel Forsberg har även haft uppdrag som generaldirektör för Kemikalieinspektionen, inom förvaltning i kommun, som konsult och som särskild utredare i statliga offentliga utredningar.

Utredningens kommittédirektiv bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Uppdraget ska redovisas senast den 12 april 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De bildar världens första storskaliga däckåtervinningsbolag
Projekt kring cirkulär bilplast tar fart
Uppmaningen: Panta fler returglas!
Renässans för returförpackningar?
Kaffesump får nytt liv i bioplast
58 miljoner att tjäna på att slänga matavfallet rätt
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.125