23948sdkhjf

Nytt affärssegment för dansk plaståtervinnare

Den lågt hängande frukten har hittills hängt i återvunnen industriell plast. 

Men nu väljer Franz Cuculizavd för Aage Vestergaard Larsen A/S, att ge sig in i nya affärssegmentet - avfallsplast från konsumentFranz Cuculiza och företagets styrelseordförande, Gitte Buk Larsen, berättar om det nya segmentet för Plastforums systersajt plastforum.dk. 

-Vi lanserar ett program med åtta olika PCR-material framtagna för formsprutning. Det här är första gången vi arbetar med material från konsument, så det är lite stort för oss, säger Gitte Buk Larsen 

Att företaget väljer att ta steget just nu, efter 50 års erfarenhet av återvinning av industriplast, beror på att det har en tillväxtstrategi vilken innebär att företaget har behövt nya materialkällor för att målet ska nås.  

-Det har tagit oerhört lång tid att knäcka koden för hur vi kan bearbeta plastmaterial efter konsument i den kvalitet vi vill ha och hur vi får tillgång till tillräckliga mängder, men nu är vi redo, säger Gitte Buk Larsen. 

Tillsammans med de företag som Aage Vestergaard Larsen A/S knutit avtal med har det idag säkrat sig på volymer vilka ska få nytt liv som granulat på fabriken i Mariager. 

Företaget har investerat fem miljoner danska kronor för utveckling av en ny maskin. Några ytterligare investeringar eller betydande justeringar i fabriken för att kunna bearbeta PCR har inte krävts, säger Franz Cuculiza. 

De senaste fem åren har företaget investerat kontinuerligt i fabriken, vilket innebär att det nu är redo för produktion. De producerade kvantiteterna hålls helt åtskilda från företagets industrifraktioner, betonar Gitte Buk Larsen. 

-De batcher vi skickar ut från fabriken består till 100 procent av PCR. Vi kan garantera full spårbarhet och dokumentation, och alla kan få ett certifikat om de vill ha det, säger hon. 

Just nu pågår lanseringen av de nya PCR-granulaten och redan nu upplever företaget att efterfrågan är stor.  

Källa: plastforum.dk

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109