23948sdkhjf

Vill skapa metod för återvinning av PUR

2,5 miljoner euro har erhållits för att utveckla en process så att avfallet återgår till sin produktionscykel. 

Stora delar av de polyuretanprodukter som förbrukats hamnar så småningom på deponi eller i förbränningsanläggningar. Det polyuretanbearbetande företaget Tinby A/S i Danmark vill ändra på detta tillsammans med ett antal starka partners.

Tillsammans med forskare och ledande företag inom PUR-branschen har Tinby lanserat ett projekt som syftar till att skapa en helt ny återvinningsekonomi för användbar plast. Med projektet, RePURpose, vill företaget se till att dagens högteknologiska material inte blir morgondagens plastavfall. 

Polyuretan har blivit en oumbärlig del av vår moderna vardag. Det är ett flexibelt material med många fördelar: Det är extremt lätt men ändå mycket slitstarkt, kan bearbetas på olika sätt och har betydande isoleringsegenskaper 

Materialet är emellertid svårt att återvinna, vilket leder till att stora delar av avfallet från produkttillverkning hamnar  deponi eller går till förbränning. I projektet vill teamet avhjälpa detta genom att utveckla en process för återvinning så att polyuretanavfallet åter r in i produktionscykeln. 

I projektet arbetar forskarna med två olika tekniker: Den första fokuserar på materialförluster under produktionen. Den andra processen är avsedd att tillhandahålla ett effektivt sätt att bryta ner PUR-avfall som genereras av industrin och slutanvändare till dess grundläggande byggstenar, så kallade monomerer.  

En total budget på 2,5 miljoner euro har tillhandahållits av "Innovation Fund Denmark". 

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109