23948sdkhjf

Ragn-Sells i fördjupat partnerskap för fosforutvinning

Miljöföretaget Ragn-Sells och det tyska energiföretaget Gelsenwasser har kommit överens om att fördjupa sitt samarbete med målet att bygga en ny anläggning för utvinning av fosfor från förbränt avloppsslam.

Anläggningen kommer att vara den första i en planerad utrullning av flera anläggningar i Tyskland som använder sig av Ash2Phos-tekniken för att återvinna fosfor och andra värdefulla resurser.

- Vi är mycket glada över vårt fördjupade partnerskap med Gelsenwasser, en stark aktör på den tyska marknaden inom kommunala tjänster, vatten- och energiförsörjning. Vi påbörjar nu processen med att tillsammans bygga denna unika anläggning som kommer se till att värdefulla resurser tas omhand istället för att gå till spillo, säger Lars Lindén, koncernchef på Ragn-Sellskoncernen.

Den planerade anläggningen kommer att använda den teknik som Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining utvecklat och patenterat. Ash2Phos-tekniken möjliggör ett cirkulärt flöde av fosfor och tar i processen bort nästan alla föroreningar vilket resulterar i den renaste fosforprodukten på marknaden.

- Inom kort träder en ny förordning i kraft, vilket gör att flertalet städer runt om i hela Tyskland behöver besluta sig för vilken process de ska använda för att återvinna fosfor ur sitt avloppsslam. Den planerade anläggningen kommer erbjuda en hållbar och cirkulär lösning för stadsmiljöer vilket kommer göra det enkelt för tyska myndigheter att uppfylla de nya kraven på ett säkert, enkelt och kostnadseffektivt sätt, säger Henning R. Deters, VD på Gelsenwasser AG.

År 2017 införde Tyskland den lag som ställer krav på fosforåtervinning ur avloppsslam och omfattar reningsverk med fler än 50 000 personer anslutna. Tyska städer har nu fram till 2023 på sig att välja vilken utvinningsteknik de ska använda för att möta de nya kraven.

Den aktuella anläggningen kommer att kunna behandla 30 000 ton aska varje år och utvinna mer än 90 procent av fosforn i avloppsslammet. Förutom återvinning av fosfor möjliggör Ash2Phos-teniken också återvinning av en mycket större andel slamaska än andra tekniker, vilket gör att avfallet som måste deponeras minskar kraftigt. Industriella järn- och aluminiumföreningar återvinns också medan den största andelen av askan blir till kiselsand, ett potentiellt framtida konstruktionsmaterial som kan få nytt liv istället för att deponeras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096