23948sdkhjf

Ny fjäder i hatten för PantaPå

Ytterligare ett företag väljer Panta På för återvinningen av sin förpackningar. Skönhetsmärket IDUN Minerals gör nu sina förpackningar pantbara med PantaPå.

PantaPå är en svensk app som gör det möjligt att panta alla förpackningar vid helt vanliga återvinningsstationer. Flera av de globala FMCG-jättarna har ställt sig bakom initiativet och visionen är att alla konsumentvaror inom kort ska gå att panta. Näst på tur att ansluta sina produkter till pantlösningen är det svenska skönhetsmärket IDUN Minerals.

– Idén grundar sig i att pant är ett mycket verkningsfullt sätt att öka återvinningen på. Medan mindre än 20 % av alla plastförpackningar kommer till återvinningen i Sverige så återvinns mer än 80 % av samtliga pantbara förpackningar. Så varför inte sätta ett pantvärde på allt? säger Suwar Mert, grundare av PantaPå.

Många bolag arbetar idag aktivt för att bidra till ett cirkulärt kretslopp i en värld full av konsumtion, men sällan lyckas de med att uppgiften att få sina konsumenter att faktiskt återvinna det som konsumeras.

– Sverige måste i år betala över en miljard i straffavgift till EU för alla de plastförpackningar som inte återvinns. Tack vare PantaPå finns nu en innovativ plattform full av incitament, som möjliggör den utökade återvinningsgrad Sverige är i behov av, säger Suwar Mert.

Sofia Abdi är Hållbarhetsansvarig på IDUN Minerals.

– Vi arbetar för att ställa om till ett cirkulärt kretslopp och ta vara på de resurser vi har genom återvinning. Därför var samarbetet med PantaPå en självklarhet för oss i omställningen. Vi vill öka kunskapen om återvinning och göra det enkelt för våra kunder att agera hållbart. Vi är nu mitt uppe i ett stort projekt med att byta ut flertalet förpackningar i sortimentet till återvinningsbara eller återvunna sådana, därmed blir det extra viktigt att dessa verkligen återvinns, säger Sofia Abdi.

Varumärken anslutna sedan tidigare är: Grumme, YES, Via, Neutral, Seventh Generation, Skogaholm, Skincity, HP, Nivea, Björn Axén, Apoteket AB, Capao (säljs i USA) mm.

Så här fungerar PantaPå

1. Ladda ned PantaPå-appen (finns på App Store och Google Play)

2. Hitta närmaste återvinningsstation i kartan eller lägg till din egen station (t.ex. miljörum intill flerbostadshus)

3. Ta med förpackningen till stationen och skanna streckkoden på förpackningen med appen

4. Få pantvärdet (pengar eller kuponger) direkt i mobilen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079