23948sdkhjf

Återvinningsbart genombrott inom flexibla ståpåsar

Amcor och Nestlé meddelar att man har nått ett tekniskt genombrott med ”världens första” återvinningsbara flexibla ståpåse för autoklavering.

Amcor har samarbetat med Nestlé för att lansera det som företagen beskriver som världens första återvinningsbara flexibla ståpåse för autoklavering. Den nya högbarriärspåsen med Amcors AmLite HeatFlex Recyclable-lösning kommer att finnas i butiken från oktober 2020.

Amcor och Nestlé slog sig samman för att övervinna det de identifierar som en av de största utmaningarna för branschen - oförmågan att återvinna flexibla förpackningar för autoklavering.

Utmaningen med vanliga autoklaveringspåsar är att de är gjorda av blandade material, vanligtvis lager av PET, aluminiumfolie och polypropen (PP). Även om den är högpresterande menar Amcor att denna blandade materialstruktur inte kan återvinnas någonstans i världen idag.

Den nya lösningen, som oberoende har bekräftats som återvinningsbar med cyclos-HTP, är en påse av polypropen (PP) som använder en ultratunn AmLite transparent barriärbeläggning för produktskydd.

Företagen samarbetade under produktutvecklingsprocessen och har testat påsen för värmebeständighet, maskinprestanda, hållbarhet och återvinningsbarhet i realistiska förhållanden.

– Amcor och Nestlé har tillsammans kunnat skapa en unik lösning som i åratal ansågs omöjlig, säger Michael Zacka, VD för Amcor Flexibles EMEA. Denna högbarriära, värmebeständiga förpackning kan lätt återvinnas i plaståtervinningsströmmar som redan finns i flera europeiska länder.

Flexibla autoklaveringsförpackningar marknadsförs som ett modernt alternativ till metallburkar, och företagen säger att det kan förbättra koldioxidavtrycket hos hundratals konsumentprodukter tack vare dess lätta vikt, resurseffektivitet, transportegenskaper och minimering av matsvinnet.

Enligt Amcor kommer återvinningsbarhet i listan över egenskaper att förbättra miljöpåverkan för denna förpackningslösning med upp till ytterligare 60%.

Den nya påsen uppfyller också riktlinjerna för förpackningar för en cirkulär ekonomi som nyligen publicerats av CEFLEX Consortium. Projektkoordinator och arbetsflödeskonsult för CEFLEX, Graham Houlder, säger;


– Detta är ett utmärkt exempel på hur företag genom innovation kan lösa även de största utmaningarna för återvinningsbarhet. Återvinningsbara autoklaveringsförpackningar är ett revolutionerande framsteg och kommer att ha en enorm inverkan på husdjursfoder med mera. 

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078