23948sdkhjf

Smält återvunnet aluminium sparar energi

Stena Aluminium producerar cirkulär aluminium framställd genom återvinning. Azelio specialiserar sig på lagring av energi med produktion av el och värme. Nu planerar de för ett globalt och långsiktigt samarbete där Azelios energilager ska färdigställas hos Stena Aluminium.

Energilagren får en egen produktionslinje där de kommer att fyllas med återvunnen flytande aluminium. Tillvägagångssättet är ett genombrott i industrialiseringen av produkten som medför stora energibesparingar och ger Azelios energilagringssystem en ännu starkare klimatprofil.

Vi har talat med Jonas Eklind som är Azelios vd som förklarar på vilket sätt.

- Det nya nu är metoden att fylla aluminium ner i vårt system - att vi gör det direkt hos Stena från deras process utan att man behöver göra någon omsmältning av aluminiumet, säger han till Metal supply.

Han berättar att de redan har system som använder återvunnet aluminium från Stena, både i Sverige och utomlands. Men där är tillvägagångssättet ett annat.

- Där har man fyllt separat och inte hos Stena. Det är på samma sätt men här slipper man ett steg. Direkt på smältverket hos Stena tar man den redan smälta aluminiumen och fyller direkt i vårt system. Annars har man gjort om den hos Stena till tackor och så har man smält tackorna och hällt i vårt system. Då blir det ett steg till som ska tillföras energi.

Och det är så det var tänkt från början.

- Det är så här som vi ska göra när vi producerar i volym. 

Klimatpåverkan av elektricitet som levereras från Azelios energilagringssystem har i en livscykelanalys visat sig motsvara 23 gram koldioxid per kilowattimme, vilket är väsentligt lägre än den för litiumjonbatterier och dramatiskt lägre än för dieselgeneratorer vid motsvarande tillämpning.

Genom att fylla energilagren direkt vid Stenas smältverk minskar alltså denna klimatpåverkan ytterligare.

- Cirkulär ekonomi är centralt i Azelios erbjudande. Vi lagrar förnybar energi i en återvunnen råvara som dessutom har de goda egenskaperna att inte tappa lagringskapacitet över tid och kan återvinnas igen. Samarbetet med Stena Aluminium blir en viktig kugge i vårt arbete med att leverera hållbara lösningar för lagring av förnybar energi, säger Jonas Eklind.

Azelio lagrar energi från till exempel sol och vind i en aluminiumlegering och gör den tillgänglig dygnet runt som el och värme. Aluminium är ett fördelaktigt material både miljömässigt och ekonomiskt, då det kan återvinnas hur många gånger som helst och heller inte tappar lagringskapacitet över tid. Genom att använda återvunnen aluminium sparas cirka 95 procent av den totala energimängd som används vi framställande av aluminium från bauxit.

- Vi ser fram emot samarbetet med Azelio eftersom det är ett steg i vår strategiska utveckling av verksamheten. Ambitionen att sträva mot en cirkulär ekonomi är centralt även i vår verksamhet, och tillsammans kommer vi nu att utveckla framtidens hållbara lösningar inom energilagring, säger Johan Thunholm, vd för Stena Aluminium.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156