23948sdkhjf

Då kommer bostadsnära insamling, konsekvenser för kommuner

Nu finns det en tidpunkt för när den bostadsnära insamlingen av hushållens förpackningsavfall ska finnas på plats.

Regeringen har publicerat en förordning om ändring i förordningen kring producentansvar för förpackningar och av den framgår att de nya kraven på producenter att anordna en bostadsnära insamling gäller från 1 januari 2023. Från och med då ska även den som driver ett sådant system ha tillstånd för detta.

Därmed kan insamlingen som den ser ut idag, med FTI:s återvinningsstationer, fortsätta till och med 2022. Samma sak gäller för de kommuner som redan infört en hushållsnära förpackningsinsamling. De kan fortsätta med detta utan att ha ett uppdrag från producenterna att göra detta och finansierat av avgifter. På sin hemsida påpekar branschorganisationen Avfall Sverige att det framskjutna införandet av det nya systemet får konsekvensen att de kommuner som har fastighetsnära insamlingssystem på plats inte kommer att få den ersättning från producenter från och med kommande årsskifte som man planerat för. Det handlar om ett sextiotal kommuner.

– Det är oerhört beklagligt att kommuner och kommuninvånare nu får bära stora extrakostnader under de kommande två åren eftersom producenterna inte varit mogna uppgiften att hantera den fastighetsnära insamlingen från 1 januari 2021, som tidigare beslutats av regeringen, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige i en kommentar på organisationens hemsida.   

Förordningen kan du ladda ner på den här länken.

Källa: Regeringen, Avfall Sverige

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11