23948sdkhjf

De vill göra det lättare att återvinna elektronik

I samband med International E-Waste Day 14 oktober lanserar Elgiganten och insamlingsföretaget Recipo den gemensamma satsningen Secure Collect, för att öka mängden insamlad elektronik.

De båda erbjuder nu säker insamling i fyrtiofem Elgiganten-varuhus runt om hela Sverige. För att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har Recipo tillsammans med Elgiganten utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect. Bakgrunden är den förändring elektronikbranschen har sett hos människor sedan GDPR infördes och en hel del oetisk användning av privatpersoners data uppmärksammats. Människor har på några få år fått en ökad medvetenhet om vikten av att skydda sin privata data.

- Det är fantastiskt att många skyddar sin data och är vaksamma så att den inte hamnar i fel händer. Men vi vill inte att den oron ska behöva hindra någon från att återvinna av sin gamla mobil. Vi vill att det ska vara så lätt som möjligt och man ska känna sig trygg. Det kan man med Secure Collect, vi kallar det GDPR-vänlig insamling, säger Josef Tapper, vd för Recipo, i ett pressmeddelande.

- Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik, säger Niclas Ericsson, vd för Elgiganten.

- Ambitionen är att samarbetet med Secure Collect ska utvecklas de kommande åren för att bidra till en markant ökning av mängden säkert insamlad elektronik. Den elektronik som samlas in behöver inte vara inhandlad på Elgiganten.

När en Secure Collect-container är full hämtas den av Recipo som tar med den till en specialiserad återvinningsanläggning. Där tar auktoriserad personal hand om containerns innehåll och ser till att allt sker på ett säkert sätt. All lagrad information raderas med samma metod som Säpo använder, vilket säkerställer att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. När all information är permanent raderad får varje insamlad enhet en klassificering som avgör om produkten kan återbrukas eller plockas isär, så att alla mineraler och råmaterial kan återvinnas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094