23948sdkhjf

Miljöprofil prisad av Trafikverket

En innovation behöver inte vara teknisk, utan kan även vara ett bra arbetssätt. Det menar Trafikverket som tilldelat Amanda Borneke, kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg, utmärkelsen Årets miljöinnovatör 2020. Recyclingläsare känner säkert igen Amanda som en av finalisterna vid årets Återvinningsgala.

Amanda Borneke är redan i unga år en väl etablerad hållbarhetsprofil – bland annat för sitt engagemang för att utveckla en klimatneutral byggbransch där återbruk av rivningsavfall ska vara en självklarhet. Miljöambitionerna är dock betydligt bredare än så och en väl spridd uppfattning är att hon med entusiasm lyckats öka tempot i anläggningsbranschens hållbarhetsarbete.

En hjörnsten i miljöarbetet är att verka för ett fossilfritt samhälle. Där är ett viktigt led på vägen att så många fordon och maskiner som möjligt i bygg- och anläggningsbranschen drivs med förnybara drivmedel eller el. Bara att följa upp att fordonen och maskinerna använder mer miljöanpassade drivmedel ger avtryck.

Jag har klarat av att sänka 15–90 procent av klimatpåverkan från vår maskinflotta sedan 2018 – och det vill Trafikverket uppmärksamma. Med all rätt! Det har inte varit lätt att rita om rivningsbranschen. Det här är så galet och jag är så tacksam att en så stor myndighet väljer att lyfta mig som klimataktivist och impacter, säger Amanda Borneke.

Utmärkelsen Årets miljöinnovatör syftar till att uppmuntra personer som tänker nytt, brinner för att arbeta med hållbar samhällsutveckling och som gjort något som minskat miljö- och klimatpåverkan.

Juryn ser flera skäl till att Amanda Borneke gjort sig förtjänt av utmärkelsen:

Amanda Borneke har med kommunikation och nytänkande som främsta verktyg tagit hållbarhetsarbetet till nya nivåer och målgrupper. Hon coachar framgångsrikt företag i bygg- och anläggningsbranschen att göra förändring på riktigt. Med en smittande entusiasm, detaljkunskap och inte minst mod har hon visat konkreta resultat som sprider sig till andra.”

Trafikverket arbetar för de transportpolitiska målen, men det är också viktigt att uppmärksamma att mycket av vår verksamhet samtidigt är i bygg- och anläggningsbranschen. Det är särskilt tydligt på miljöområdet och då är det extra kul att ge denna utmärkelse till ett framgångsrikt och nytänkande hållbarhetsarbete, säger Sven Hunhammar, måldirektör för miljö på Trafikverket och prisutdelare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109