23948sdkhjf

Säckstopp på Alelyckan

Kretsloppsparken Alelyckan tar inte längre emot säckar med osorterat avfall.

Istället ska avfallet sorteras i rätt container för att öka återvinningen. Satsningen är ett test som sedan ska utvärderas.

Testet är en del av projektet ”Töm säcken” som görs i samarbete med Kungälvs kommun, Mölndals Stad och Renova. Konceptet används redan i många andra kommuner där man uppnått goda resultat och nu testas detta på Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg. I praktiken innebär det att man inte längre kan slänga säckar med osorterat avfall i containern "Brännbart". De som kommer till återvinningscentralen med en sopsäck behöver öppna upp säcken och sortera innehållet på plats.

Göteborgarna är generellt duktiga på att sortera, men hela 75 procent av det som slängs i containern "Brännbart" skulle kunna återbrukas eller återvinnas om det sorterades rätt. I containern "Brännbart" får endast det som inte går att återvinna slängas, som presenningar, frigolit och skumgummi.

Satsningen görs för att öka mängden material som kan återvinnas eller återbrukas. Ett annat viktigt syfte är att minska mängden farligt avfall, exempelvis elektronik och kemikalier, som nu slängs i brännbart men som är skadliga för miljön.

Testet utvärderas löpande och konceptet kan eventuellt införas på andra återvinningscentraler i Göteborg, beroende på vad utvärderingarna visar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.88