23948sdkhjf

Materialåtervinning av gips ska öka

”Återvinningsrätt” för gips ska se till att mer gammal gips blir ny.

Förra året levererade Ragn-Sells ca 2700 ton gipsavfall för materialåtervinning. Genom att erbjuda ”återvinningsrätt” för gips ska nu fler kunder i hela Sverige kunna bidra till att gammalt gips blir till nytt. Genom ett samarbete med Gyproc och Gyro gipsåtervinning ökar andelen gips som går till materialåtervinning.

- Nyckeln till ett hållbart samhälle är att återanvända de råvaror som vi redan har så ofta det bara går. I det här fallet handlar det om att det gips som vi samlar in från främst våra byggkunder skickas till materialåtervinning. Samtidigt minskar vi utsläppen från gruvbrytningen av nya råvaror, säger Linnéa Sellberg, affärsprojektledare vid Ragn-Sells, i ett pressmeddelande.

Oavsett var i landet gipsavfallet uppstår finns det stora fördelar med att materialåtervinna, också vid långa transporter. Detta för att nya råvaror inte behöver brytas för framställningen av nytt gips. För de kunder som väljer att prioritera att minimera transporter och CO2-utsläpp finns nu möjligheten att välja tjänsten ”Gips med återvinningsrätt”. Lösningen innebär att det faktiska gipsavfallet hanteras lokalt, men motsvarande volym levereras från en kund närmare Gyro Gipsåtervinnings anläggning i Bålsta för att sedan materialåtervinnas och bli till ny gips hos företaget Gyproc.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079