23948sdkhjf

Bentley i projekt kring magnetåtervinning

Universitetet i Birmingham, UK, har presenterat ett treårigt forskningsprojekt där man tillsammans med lyxbilstillverkaren Bentley Motors siktar på att kunna utveckla en hållbar råvarubas för magneter för el- och hybridfordon.

Dessa magneter innehåller sällsynta jordartsmetaller och basen i projektet är återvinning.

Magneter baserade på sällsynta jordartsmetaller återfinns i snart sagt alla elektriska hushållsmaskiner och deras användning har de senaste trettio åren ökat exponentiellt. Trots detta och att de blir allt viktigare i övergången till en fossilfri ekonomi, så återvinns endast ca 1 % av de här magneterna.

Projektet RaRE (Rare-earth Recycling for E-machines) kommer att baseras på en innovativ teknologi som utvecklats av professor Allan Walton och professor emeritus Rex Harris, båda kopplade till universitetets grupp för magnetiska material. Teknologin kallas ”Hydrogen Processing of Magnet Scrap” (ungefär vätebearbetning av magnetskrot), HPMS, och den extraherar sällsynta jordartsmetaller ur elektronikskrot genom att bryta ner dessa till ett pulver som sedan enkelt kan avskiljas från resten av materialen.

HPMS har patenteras av universitetet och licensieras för närvarande ut till HyProMag, ett bolag som de involverade forskarna startat.

Projektet kommer nu att utveckla en process för att återvinna magneter från datorhårddiskar. Materialen ska sedan användas i framställningen av olika tillbehörsmotorer, med siktet att skala upp metoden. De nya magneterna kommer att framställas genom pressformning av magnetpulvret tillsammans med olika typer av gjutlegeringar och blir således sintrade.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094