23948sdkhjf

De vinner renhållningsuppdrag i Stockholm

”Känns bra att vara tillbaka”

Liselotte Lööf Miljö AB har vunnit uppdraget för insamling av hushållsavfall i tre områden i Stockholms innerstad. Det handlar om Södermalm, Vasastan och Östermalm  med start 1 april 2022. Uppdraget löper i upp till åtta år och är värt ca 1 miljard kronor. Beställare är Stockholm Vatten och Avfall.

Liselotte Lööf Miljö, en del av koncernen LL-Bolagen, är  väl bekant med de tre områdena efter att ha ansvarat för hushållsavfallet där i många år fram till entreprenörsbytet 2017.

– Det känns bra att vara tillbaka på spelplanen och städa upp lite i Stockholms sophämtning, säger företagets ägare Sonny Lööf, nyligen fyllda 80 år, och fortsätter.

– Liselotte Lööf fick renhållningsuppdraget på Östermalm redan 1997, så jag vågar nog påstå att vi har viss erfarenhet.

Uppdraget inkluderar insamling av hushållsavfall i kärl, säck och markbehållare samt utsorterat matavfall. Det ska också planeras för införandet av en ”HSMA-fraktion” med olikfärgade påsar för optisk sortering. En ny anläggning kommer att stå färdig i Högdalen inom ett par år och där ska material sorteras ut för ökad återvinning och biogasproduktion.

LL Bolagens koncernchef Lars Ola Claesson konstaterar att det krävs både duktig personal och en ökad digitalisering för att driva uppdraget effektivt med minimal miljöbelastning. Alla tömningar, vikter och eventuella problem måste registreras direkt på plats. 

– Nu håller vi på att handla upp ett 30-tal tunga fordon med flerfackslösningar för att få den flexibilitet som behövs, säger han.

  Vi jobbar även stenhårt för att få in ett nytt våg- och registreringssystem, som är både driftsäkert och intelligent. Vi har en mycket bra dialog med beställaren och får gehör för teknikutveckling, så det ska bli spännande att driva detta vidare på ett modernt sätt.

Hållbarhetschef Karin Eberle tillägger:

– De nya biogasfordonen har bästa miljöprestanda och eldrivna skåp så att man slipper tomgångskörning och buller vid komprimering, men vi tittar också på att ta in helt eldrivna sopbilar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.187