23948sdkhjf

Redo ta emot 5000 ton förpackat livsmedelsavfall

Sedan årsskiftet kan VafabMiljö tack vare en uppgraderad biogasanläggning i Västerås, ta emot stora mängder förpackat livsmedelsavfall för produktion av biogas och biogödsel. I och med uppgraderingen kan nu också livsmedelsavfall i glasförpackningar tas emot. 

–Det här är ett bra tillskott till anläggningen. Tidigare har det förpackade livsmedelsavfallet tagits emot, behandlats och komposterats på våra deponier. Med den nya anläggningen kan vi skapa en ännu bättre separering vilket innebär att livsmedlet är så pass rent att vi kan skapa biogas och biogödsel istället. På så vis kan biogödseln göra nytta för våra lokala lantbrukare och biogasen kan hjälpa oss att ta ytterligare kliv mot ett fossilfritt samhälle, säger Bo Blomquist, affärsutvecklare och tillförordnad försäljningschef på VafabMiljö i ett pressmeddelande. 

Uppgraderingen innebär bland annat att det förpackade livsmedelsavfallet nu krossas och behandlas i anläggningen innan det separeras från förpackningarna. En av de stora utmaningarna är att få kunderna att sortera rätt så att mottagningen av avfallet blir så bra som möjligt. Extra viktigt är det att glasförpackningarna inte blandas med andra förpackningar. Att separera livsmedelsavfallet från glasförpackningarna görs idag för hand av VafabMiljös personal, men i framtiden planeras det istället ske maskinellt.

– Personalen tömmer ur förpackningarna för hand för att inget glas ska hamna fel. De anläggningar som inte kan sortera ut glasförpackningar skickar allt till förbränning vilket varken är bra för miljön eller ekonomin. De flesta av våra kunder har ett märkbart miljötänk idag, de vill precis som vi undvika att elda upp matrester utan istället återvinna så mycket av avfallet som möjligt, avslutar Bo Blomquist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.195