23948sdkhjf

Finskt företag löser gemensamt avfallsproblem

I december förra året tog Ecomation sin torrdestilleringsanläggning i bruk,i Nyslott, Finland.

Företaget har under de senaste tretton åren koncentrerat sig på att försöka hitta en lösning på det globala dilemmat: Vad göra med allt plastavfall? Ecomations svar på frågan är en process som går ut på att transformera plaster och gummi till sina ursprungliga komponenter i industriell skala.

Torrdestillationen resulterar främst i olja som kan användas som utgångspunkt för produktion av nya plastprodukter.  Produkten kan även användas som bränsle för dieselgeneratorer eller som värmeolja. Gasen som utvinns i processen är snarlik den biogas som används som fordonsbränsle idag. Den sista fraktionen är rent kol som kan aktiveras och användas i filtreringssyfte.

Nyckeln till processen är en patenterad kontinuerlig drift utan cyklisk uppvärmning och nedkylning. Företaget hävdar att i det närmaste 100 % av materialet tas till vara, vilket innebär att återvinningen inte genererar några utsläpp. Anläggningen är byggd för industriellt bruk med pålitlig teknologi och materialval för lång livslängd och uppfyller de senaste säkerhetsstandarderna i Europa.

Källa: Pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094