23948sdkhjf

Vanans makt…..

När jag precis satt mig ner med ett blankt papper (eller snarare ett nytt, tomt dokument i ordbehandlingsprogrammet) i förhoppningen att inspiration till denna text skulle rinna till, så avbröts jag av ett ljud som gjorde mig iskall. Sopbilen var här! Det är ju normalt bara positivt, men just den här dagen hade jag glömt att rulla fram kärlet, det som bara töms en gång i månaden och där en missad tömning får tämligen tråkiga konsekvenser då den enda fraktion som faktiskt får plats efter två månader är tidnings-, eller snarare reklampapper….

Hur som helst, med håret på ända rusade jag mot dörren i ett försök att övertala ”sopynglingarna” att tömma mitt kärl, men min plötsliga oro visade sig obefogad. Hjältarna i renhållningen hade tagit hand om mitt kärl trots att det inte stod där det borde. De hade alltså hållit sin del av avtalet, trots att jag missat min del. Stort tack för detta!

Fanns det då en anledning till denna glömska? Ja, på sätt och vis. Förra året hade ju femtiotre veckor med följden att den gamla vanan/kunskapen om vilka kärl som töms udda respektive jämna veckor utmanats rejält. Eftersom tömningarna rullat på med sina två- respektive fyraveckorsintervall har det ju i princip blivit tvärtom mot tidigare. Extra stor belastning på ”tömningshjärnan” blev det för några veckor sedan, när tömningen av trädgårdsavfallskärlet rullade igång igen efter vinteruppehållet. Den har ju inte påverkats och därmed funkar inte minnesregeln om att det är samma dag som kärl 2, eftersom det numera inte är samma dag eller ens vecka…..

Men, det ska väl gå att vänja sig vid denna nyordning också. Många andra vanor har ju faktiskt gått att ändra på det senaste och rätt speciella året. Frågan är ju vilka vanor som går tillbaka till det som var vanligt före pandemin och vilka som förändrats permanent. Kommer vi att fortsätta arbeta hemifrån i hög utsträckning, har vi vant oss så mycket vid digitala möten att det blir normen och kommer tröskeln för att göra resor att fortsätta vara hög, nu när vi haft ett år på oss att hitta andra lösningar? När nu vaccinering pågår och beräknas vara klar någon gång i sommar, så kanske vi börjar få svar på de här frågorna. Till dess får vi nog vänja oss vid att våra vanor fortsätter att utmanas.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11