23948sdkhjf

Redo skala upp biogasproduktion

Klimatklivet har beviljat Gasum stöd för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne.

Klimatklivet har beviljat stöd till energibolaget Gasum för att bygga två nya biogasanläggningar i Skåne. Anläggningarna planeras ha en kapacitet att producera 120 GWh biogas per år. Idag uppgår biogasproduktionen i Skåne till 416 GWh och de planerade anläggningarna skulle därför bidra till att öka produktionen med 50 procent i regionen. 

Gasums plan är att bygga och sedan driva anläggningarna tillsammans med det kooperativa jordbruksföretaget Biogas Sydöstra Skåne AB (BSSAB), som ska tillhandahålla det lokala råmaterialet för att producera biogasen. Råmaterialet kommer främst att bestå av lokalt anskaffad gödsel och andra restprodukter från jordbruket, vilket skapar ett bränsle som kan användas för att bekämpa utsläpp och klimatförändringar även i andra delar av Sverige.

De två orterna som är kandidater för byggandet av anläggningarna är Sjöbo och Tomelilla. Eftersom hälften av alla livsmedel i Sverige produceras i Skåne får man tillgång till tillförlitliga leveranser av biprodukter från jordbruket som exempelvis gödsel, som kan användas som en del av den cirkulära ekonomin. 

Klimatklivet är Naturvårdsverkets stödprogram för delfinansiering av lokala projekt med målet att minska koldioxidutsläppen.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återvinningsgalan 2022: De vann!
Kan färre plaster göra "skurken" till hjälte?
Black Friday = 13 500 ton förpackningar till återvinning
Ny partner i projekt för att sluta cirkeln för plast
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Finns det en koppling mellan toalettspolning och tillverkning av elbilsbatterier?
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.093