23948sdkhjf

Returback för livsmedel når milstolpe

Svenska Retursystem meddelar att företagets returemballage nu har nått en milstolpe. SRS-backen har nu ersatt över två miljarder engångsemballage. SRS-backarna används för distribution av varor i livsmedelsbranschen.

–Vi i livsmedelsbranschen har genom vårt gemensamma retursystem för pallar och backar sedan länge sett fördelarna med återanvändning och att dela på resurser. Trots att svenska konsumenter möter de gråa backarna varje gång de går in i en matbutik är det få som känner till hur effektivt och hållbart landets livsmedel transporteras från producenter ut till butiker och restauranger, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Hälften av Sveriges färskvaror distribueras idag i returbackar. Sedan retursystemet startade upp för drygt 20 år sedan har de återanvändningsbara backarna skickats runt i livsmedelskedjan över två miljarder gånger. Nu hoppas Svenska Retursystem att det cirkulära sättet att jobba ska inspirera fler branscher att arbeta mer effektivt och minska sin resursanvändning.

– Vi tror att liknande initiativ i andra branscher skulle stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi behöver alla vara med och bidra till landets långsiktiga omställning mot en cirkulär ekonomi, säger Anna Elgh.

Varje returlåda som skickas ut sparar in motsvarande 219 gram koldioxidekvivalenter. Bara under 2020 sparade systemet in nära 35 000 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar 26 000 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda.

Svenska Retursystem är partner till PACK POINT NORDIC den 27 maj i Stockholm.  Pontus Björkdahl, hållbarhetschef, deltar i samtalet om ”Hur når vi cirkularitet”.

PACK POINT NORDIC är en livesänd endagskonferens med ledande experter och beslutsfattare på förpackningsområdet. Konferensen arrangeras av vår systertidning Packmarknaden. Sändningen sker med medverkande talare på plats från en studio i Stockholm. Se mer om programmet och anmäl dig på packpointnordic.se.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093