23948sdkhjf

Metallprojekt med återvinningsfokus

Femtioen forskningsprojekt har hamnat på 100-listan i år för att de anses bidra till hållbar krisberedskap.

Läs också: 51 krishanterande projekt på 100-listan

Av dessa kommer tre av forskningsprojekten från Luleå tekniska universitet och ett av dem handlar om avancerad svetsteknik för vätgaslagringsenheter och direktåtervinning av metall.

Forskningsprojektet heter RESTORE – REcyclable hydrogen STORage solutions for circular Energy and material flows, och leds av Jörg Volpp, biträdande professor i produktionsutveckling, och Jan Frostevarg, universitetslektor i produktionsutveckling.

Motivering: Jan och Jörg arbetar för utveckling av en avancerad svetsteknik för vätgaslagringsenheter och direktåtervinning av metall. Båda bidrar till övergång till ett grönt samhälle. De skalbara vätgaslagringsenheterna är lätta att transportera och möjliggör fullständig återvinningsbarhet. Den direkta återvinningen bygger på en smart styrning av metallsmälta och möjliggör lokal reparation, innovativa produkter och en minskning av transport- och energiförluster från avfall till produkt. Direktåtervinning kommer att göra det möjligt för lokala industrier att producera nya komplexa produkter med additiva metoder. Tillvägagångssättet möjliggör nya sätt att för energilagring för samhällsberedskap vid katastrofer samtidigt som det möjliggör hållbar tillväxt.

– Att vara med på denna lista är en ära och en möjlighet att synliggöra våra ansträngningar, vilket kan bidra till fler möjligheter att realisera våra ambitioner inom energieffektiv produktion, återvinningsbarhet och lösningar för ett mer stabilt och miljövänligt samhälle, säger Jan Frostevarg.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093