23948sdkhjf

Biogasbilar inte miljöbilar längre?

Miljöbilsdefinitionen kan komma att ändras så att biogasbilar inte längre ska räknas som miljöbilar. Det föreslår regeringen, som får kritik från bland annat Bil Sweden.

Det regeringen nu föreslår är hur ett EU-direktiv, om bland annat miljökrav vid upphandling av bilar, ska genomföras i Sverige. Ett av förslagen är att miljöbilsdefinitionen ändras från och med årsskiftet. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio P1.

Enligt förslaget skulle biogasbilar inte längre räknas som miljöbilar vilket nu kritiseras av både Gröna Bilister och Mats Ola Larsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet. Det skulle sannolikt drabba försäljningen av biogasbilar vilka ofta köps in av kommuner, regioner och företag.

– Omställningen till renare och säkrare fordon pågår redan inom fordonsindustrin, säger Jessica Alenius, vice vd Bil Sweden. Att vi har effektiva styrmedel som är teknikneutrala och långsiktiga är avgörande om vi ska nå våra klimatmål. Att utesluta biogasbilar är fel väg att gå och skulle försvåra för omställningen.

– Som vi ser det kommer det försvåra omställningen av hela transportsektorn, säger Per Östborn, projektledare på organisationen Gröna Bilister, till Ekot.

Enligt Mats Ola Larsson, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, skulle en ändring vara negativ. Även om myndigheterna köper få bilar så skulle signalvärdet påverka desto mer, menar han.

– Förslaget är dumt, eftersom även biogasbilar är ett bra miljöval, säger han.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har skriftligt svarat Ekot att förslaget är ute på remiss och att man naturligtvis är beredda att lyssna på remissinstansernas synpunkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078