23948sdkhjf

Ökad nedskräpning: Rekordmånga städar svenska älvar

I helgen går starten för miljöprojektet Älvstädningen som under två helger omfattar totalt fem svenska älvar.

I år är behovet av den årliga städningen större än tidigare. Nedskräpningen längs älvarna verkar ha ökat de senaste två åren, då många fler tillbringat sina semestrar hemma. Totalt beräknas över 3000 idrottsungdomar och ledare från fler än 130 föreningar plocka upp betydligt mer än de 30 ton skräp som blev resultatet förra året. Den ökade nedskräpningen skapar stora problem och skador på naturen.

Premiären för Älvstädningen, som arrangeras av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige med Fortum som partner för nionde året, sker kommande helg i Indalsälven och Ljusnan med OS-guldmedaljören och Städa Sverigeambassadören Björn Ferry i spetsen. Helgen därefter städas Gullspångsälven, Klarälven och Dalälven.

Städningen går ut på att ta hand det skräp som finns slängt eller kvarlämnat i naturen längs med älvarna genom att idrottsungdomar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd sträcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094