23948sdkhjf

Miljön i fokus i saneringsprojekt i Åre

Inom Järpens industriområde i Åre har det sedan 1880-talet bedrivits bland annat sulfitfabrik, pappersbruk och träsliperi.

I juni 2019 beviljades Länsstyrelsen 44 miljoner kronor i statsbidrag för att genomföra sanering av industriområdet. I detta saneringsprojekt samarbetar RGS Nordic, INAB, Dåva DAC och Green Cargo med SGU, Sveriges geologiska undersökning, som beställare.

 

RGS Nordic har vunnit upphandlingarna både för marksaneringsentreprenaden och avfallshanteringen i projektet. Det innefattar att RGS Nordic utför saneringsåtgärder, återställning av området samt transport och ansvarar för att avfallet tas om hand korrekt. Totalt beräknas ca 21 000 ton förorenad jord lämna området varav merparten kommer transporteras med tåg. Tågtransporten gör projektet unikt både när det gäller klimatavtrycket från transporten samt att projektet är ett av de första i Sverige att välja en sådan lösning i stor skala.

 

Saneringsentreprenaden är nu i full gång på Järpens industriområde och den första tågtransporten avgick från Järpen den 1 september. Därefter är det planerat för två tåg som går omlott om varandra under september månad för effektiv transport av avfallet.

Källa: pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094