23948sdkhjf

Färgsortering uppdateras – påsar av 100 procent återvunnen plast

Nya färgsorteringspåsar fasas nu in i hushållen i Eskilstuna och Strängnäs.

Påsarna är helt gjord av återvunnen plast.

- De känns lite annorlunda, de ser lite annorlunda ut, men framför allt har de minimal påverkan på miljön, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning.

 

EEM och SEVAB har under lång tid följt utvecklingen för plastpåsar och avfallspåsar.

- Vi är glada för det nya samarbetet vi har med en producent som tillverkar våra färgsorteringspåsar av återvunnen, stark ensilageplast, säger Kent Briby.

 

Att påsarna ska vara av god kvalitet har alltid varit en viktig faktor. De tidigare påsarna var gjorda av 70 procent fossilfri plast, även kallad bioplast.

- Vi har inte kunnat använda påsar av 100 procent bioplast eller papper, då de påsarna går sönder för lätt för att fungera med färgsorteringssystemet. Tidigare har man inte kunnat färga återvunnen plast, men förra året knäckte producenten koden för hur infärgningen skulle göras. Som ett extra plus håller de nya påsarna nu bättre än tidigare.

 

Plast är ju en het fråga och ibland uppstår frågan om hur miljövänligt det egentligen är med ett system som är beroende av plastpåsar.

- Sedan vi införde färgsorteringen har det brännbara avfallet minskat med 54 procent, vilket är en stor vinst för miljön. I förhållande till mängden material vi samlar in och återvinner, är påsarnas andel mindre än en procent. När det är enkelt att sortera blir mer material sorterat och återvunnet, så färgsorteringssystemet är en solklar vinst för miljön trots användandet av plastpåsar, säger Kent Briby.

 

På sikt planeras det för att skapa ett kretslopp för färgsorteringspåsarna.

- Planen är att vi framöver ska separera ut färgsorteringspåsarna och skicka tillbaka dem till producenten för återvinning. Vi tittar även på att börja samla in ensilageplast vid återvinningscentralerna och då kommer det materialet kunna återvinnas till färgsorteringspåsar. Planen på sikt är att skapa ett cirkulärt flöde för vår plast.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.141