23948sdkhjf

Åkerspill blir mjukpapper

Nu startar storskalig tillverkning av papper från halm från vete. Svenska Essity blir först i världen med att tillverka mjukpapper från alternativa fiber, en restprodukt från jordbruket.

Börsnoterade hygien- och hälsobolaget Essity presenterar idag ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion och inleder tillverkning baserad på massa av halm från vete. Essitys anläggning i Mannheim, Tyskland är den första av sitt slag i Europa, och den första för storskalig pappersproduktion i världen.

Den nya typen av mjukpapper är lika mjukt, ljust och starkt som traditionellt mjukpapper. Essity är det första bolaget inom mjukpappersindustrin som använder dessa restprodukter från jordbruket för storskalig produktion. Ungefär hälften av all världens halm inom jordbruket förblir oanvänd.

Halmen som används i den nya typen av tillverkning upphandlas från regionen och bearbetas av Essity. Med halm istället för träbaserad färsk- eller returfiber som råvara behövs dessutom mindre vatten och energi vid tillverkningen.

– Innovationer som denna är vägen framåt för att öka cirkulariteten och minska vårt klimatavtryck. Med pappersmassa gjort på alternativa fiber blir vi mindre beroende av färsk- och returfiber samt mer resurs- och kostnadseffektiva, alltmedan våra konsumenter kan göra mer miljövänliga val, säger Magnus Groth, vd och koncernchef, Essity.

Essity har ett exklusivt licensavtal till teknologin, där halmbaserad massa håller samma kvalitet som traditionell träbaserad massa till en konkurrenskraftig kostnad. Halmmassan kommer inledningsvis att användas till mjukpappersprodukter för den tyska konsumenthandeln under Essitys marknadsledande varumärke för hushålls- och toalettpapper Zewa. Produkterna kommer att innehålla cirka 30 procent halmbaserad massa.

Fabriken i Mannheim är Essitys största mjukpappersfabrik i Europa med en årlig kapacitet på 283 000 ton mjukpapper. Bolaget kommer årligen regionalt att upphandla 70 000 ton halm som blir till cirka 35 000 ton pappersmassa.

Produktionen av papper från halmmassa är en del i Essitys arbete att öka cirkulariteten och att uppnå netto nollutsläpp år 2050.

Essity kommer att berätta mer om detta genombrott inom mjukpappersproduktion på bolagets digitala kapitalmarknadsdag som äger rum den 3 november.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Blir agent för spansk tillverkare av sorteringssystem
Ikea förlänger i ReTuna återbruksgalleria
EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller
Katastrofbostäder av 100 % återvunnen plast
Sopbantningspotential: 25 000 ton per år!
Ny studie: Så kan tillgång till kritiska råmaterial kartläggas
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094