23948sdkhjf

En tiondel förpackningar när stränder städades

Hela 13 ton skräp. Så mycket städades bort från landets stränder då ungdomar och föreningar från norr till söder gjorde en miljöinsats på Strandens dag. Intresset för dagen växer, och föreningarna städade bort drygt 30 % mer skräp i år än förra året.

International Coastal Cleanup Day är ett globalt initiativ från organisationen Ocean Conservancy. Under en och samma dag städas stränder i mer än 100 länder. I Sverige är det Städa Sverige och Pantamera som har tagit initiativ till den svenska upplagan Strandens Dag. Drygt 2 000 ungdomar var med och städade, vilket var fler än fjolåret.

– Det är kul att fler och fler vill engagera sig och ser det som något meningsfullt. Det är ett bra sätt att prata om miljöfrågor och vår egen påverkan på miljön. Samtidigt är det en bra aktivitet för att stärka sammanhållningen, vilket känns extra kul och viktigt efter en lång tid av pandemi och restriktioner, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Bland det som hittades utgjorde tobak en stor del. Hela 24 procent av allt skräp bestod av cigarettfimpar, och nästan en tiondel var snus- eller tobaksförpackningar. Bland skräpet fanns också lite mer oväntade och större saker som cyklar, solstolar och en soffa.

– Även några få pantförpackningar fanns bland skräpet. I Sverige är vi väldigt duktiga på att panta och har en hög återvinningsgrad på 88,8 procent. Föreningarna gjorde ett fantastiskt jobb, och när vi nu dessutom har pantat de pantförpackningar som hittades är vi ännu närmre vårt mål om 90 procents återvinning, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera.

Det skräp som ungdomarna samlar in sorteras och kategoriseras. Att analysera det insamlade skräpet är en viktig del i arbetet med att minska framtida nedskräpning. Städa Sverige återkopplar statistiken från städningarna till samarbetspartners och kommuner som sedan kan ta arbetet vidare lokalt.

Om Ocean Conservancy

Ocean Conservancy arbetar för att skydda haven från vår tids största globala utmaningar. Tillsammans med samarbetspartners skapar de vetenskapliga lösningar för friska hav, för djur – och växtriket och de samhällen som är beroende av havet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.11