23948sdkhjf

Miljontals fler livsmedelsförpackningar ska återvinnas

Miljontals livsmedelsförpackningar är gjorda av icke-återvinningsbara plastmaterial som polypropenfilm och laminat. Dessa ökar livsmedels hållbarhet och minskar matsvinnet.

Med Svensk Plaståtervinnings jättesatsning Site Zero och ett nytt samarbete med tyskägda GRAF skapas nu, såvitt känt, för första gången en återvinningsprocess för PP-film. I och med detta öppnas möjligheten för producenter att ersätta flera laminat med återvinningsbar PP-film.

Varje år förbränns omkring 10 000 till 15 000 ton PP-film upp, bara i Sverige. Idag finns ingen anläggning i Europa som klarar av att sortera och återvinna förpackningarna. När Site Zero driftsätts 2023 kommer tekniken för första gången att finnas för att sortera ut PP-filmen. Därefter ska materialet skickas till företaget GRAF, som både är återvinnare och producent. De skapar bland annat hållbara plastprodukter för återvinning av regnvatten, dränering och vattenrening, och driver också utvecklingen inom hållbar plastanvändning, med så mycket som 80 procent återvunnen plast i sina nya produkter.

PP-film istället för laminat

Med återvinning av PP-film öppnas nya möjligheter för producenter att ersätta icke-återvinningsbara laminat som ofta används i förpackningsmaterial för livsmedel, exempelvis i ost- och spaghettiförpackningar. Laminat består av flera blandade plastsorter för att öka förpackningens barriäregenskaper som minskar matsvinnet. Med PP-film kan liknande egenskaper uppnås, men med bara en plastsort, så kallat monomaterial. När producenterna kan ersätta laminat kommer deras förpackningar enklare att kunna återvinnas.

Samarbetet inleds när Site Zero driftsätts 2023. Återvinning av 10 000 till 15 000 ton PP-film per år väntas medföra en klimatutsläppsminskning med upp till 28 500 ton CO2.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Erbjuder återvinning av stenullsisolering
Dynamisk etikett för minskat matsvinn
Brist på sorterat textilavfall bromsar uppskalning av återvunnet material
Till politikerna: Detta skulle underlätta den cirkulära utvecklingen
Bioplast kan skiljas ut med NIR-teknik
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.127