23948sdkhjf

Ris och ros på NSR-dagen

Igår arrangerade Nordvästra Skånes Renhållning sin årliga halvdagskonferens NSR-dagen och i vanlig ordning delades två utmärkelser ut.

Det handlar förstås om den åtråvärda titeln Årets Kretslöpare, samt den kanske mindre eftertraktade Årets Sopa och om vi börjar med den senare så gick titeln i år till en hel grupp ämnen som tyvärr är alldeles för vanliga i vårt samhälle och miljö. Det handlar om PFAS-föreningar.

– Idag finns över 4 700 olika PFAS-ämnen. De läcker ut med lakvatten ur avfallsdeponier. Därför jobbar vi på NSR aktivt med rening av lakvatten från PFAS. Vi testar framgångsrikt nya tekniker för avskiljning av dessa ämnen, säger Ulf Molén, vd för NSR AB, i ett pressmeddelande.

Utnämningen av Årets sopa startade som ett benchlearningpris 2017 för att stimulera utvecklingen av mer cirkulära produkter, tekniker eller processer. Tidigare har plastförpackningen, engångsblöjan och litiumbatteriet utnämnts till Årets sopa, det vill säga icke hållbara produkter. Med andra ord, att bli utsedd till Årets sopa är inte bara pinsamt och skämmigt, det kan också leda till en positiv utveckling.

 

Den mer positivt laddade Årets Kretslöpare gick i år välförtjänt till alla NSR:s kunder, som genom att aktivt anamma uppmaningen att tömma säckarna och sortera innehållet på ÅVC:erna gjort det möjligt för NSR att minska andelen avfall som går till förbränning med 42 % på bara ett år. Den ökade sorteringen minskade andelen avfall som gick till förbränning från 9370 ton år 2019 till 5470 ton år 2020 och genom att tömma säcken och sortera innehållet räddade nordvästskåningarna alltså drygt 3 900 ton avfall till återbruk och materialåtervinning förra året.

Med utmärkelsen Årets kretslöpare vill NSR uppmärksamma engagemang som bidrar till det kretsloppsbaserade samhället. Prissumman på 25 000 kronor doneras i år till biståndsorganisationen Vi-skogen. Mottagaren röstades fram av 70-talet konferensdeltagare på NSR-dagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11