23948sdkhjf

Aluminium används igen

Materialets ursprung är en av hörnstenarna när det gäller cirkulära projekt. I den kommersiella byggnaden Økern Portal i Oslo har man använt sig av Hydro Cirkal-fasader som består av aluminium framställd av minst 75 procent återvunnen aluminium. Alltså aluminium från uttjänta produkter.

Materialet återvinns från exempelvis fasader och fönster som har demonterats från byggnader. Detta sparar inte enbart energi utan minskar även koldioxidutsläppen sex gånger jämfört med framställning av primäraluminium.

Økern Portal är signerad Dark arkitekter.

– Vi vill återgälda naturen för det vi nyttjar, och det är precis vad Økern Portal handlar om, säger Arne Reisegg Myklestad, CEO hos Dark Arkitekter i ett meddelande.

Wicona aluminiumfasad i Hydro Cirkal har producerats och installerats av Staticus, och en av målsättningarna när det gäller konstruktionen var att minska koldioxidavtrycket.

– Staticus strävar efter att minska, återanvända och återvinna så långt det är möjligt. Tack vare att man använde sig av återvunnen aluminium i beklädnaden av Økern Portal blev koldioxidbesparingen 45 procent, vilket i sin tur innebar att mängden inbäddad koldioxid blev mindre än 130 kilo koldioxid per kvadratmeter i fasaden. Jag är övertygad om att vi bara har sett början på hållbarhet inom bygg- och anläggningsbranschen, säger Aušra Vankevičiūtė, vd för Staticus group i meddelandet. 

Varumärket Wicona är aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar och ägs av det norska aluminiumföretaget Hydro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079