23948sdkhjf

Vinnovastöd till kickstart för cirkulär omställning

Kickstart cirkulär ekonomi, ett initiativ från Delegationen för cirkulär ekonomi som riktar sig till små och medelstora företag, har fått klartecken för stöd från Vinnova.

Pilotprojektet kommer att engagera cirka 40 företag och drivas av SuPr, en nod för hållbar produktion i Sverige vid Södertälje Science Park, med stöd av forskningsinstitutet RISE som huvudsaklig utförare.

- Det är jätteroligt att Delegationens initiativ har lett till en satsning på Kickstart cirkulär ekonomi, säger Ylva Norén, chef för Delegationens kansli, i ett pressmeddelande.

- Vi ser fram emot att samverka med SuPr och RISE. Delegationen ser små och medelstora företag som mycket viktiga i Sveriges omställning och kickstarten förmedlar praktisk kunskap om hur man ställer om för ökad klimat- och affärsnytta.

 

Mats Lundin på SuPr, (Sustainable Production) vid Södertälje Science Park, koordinerar projektet.

-Vi vill få i gång en rörelse bland mindre företag och få dem att inse affärsmöjligheterna med en cirkulär ekonomi, säger han. Under träffarna kommer de att få se goda exempel på detta och blir förhoppningsvis stimulerade att tänka på hur de kan börja arbeta mera cirkulärt i sin egen verksamhet. Genom pilotprojektet kan vi också hitta en arbetsmodell som vi kan använda för att rulla ut en kickstart i hela landet.

 

Om projektet:

Syftet med projektet Kickstart cirkulär ekonomi är att företagen ska få insikt i, och medvetandegöras om, möjligheterna med en cirkulär transformation och varför cirkulära produktlivscykler är viktiga. Företagen ska uppmuntras att ta små steg i sitt cirkulära omställningsarbete. Den sammanlagda budgeten för projektet är 2 700 000 kronor. Delegationen för cirkulär ekonomi är initiativtagare till projektet som koordineras via Södertälje Science Park genom noden för hållbar produktion, SuPr.

Sammanlagt tre till fyra grupper med åtta till tio företag i varje kommer att delta i projektet som genomförs av personal från forskningsinstitutet RISE i Hudiksvall. I styrgruppen för projektet sitter företrädare för Delegationen för cirkulär ekonomi, RISE, SuPr/Södertälje science Park, Teknikföretagen och IF Metall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093