23948sdkhjf

Södra och Ica Maxi återvinner 56 000 plagg

Södras satsning på en storskalig process för återvinning av textilavfall av blandmaterial går vidare. Nu tillsammans med ICA Maxi genom återvinning av gamla arbetskläder. 

Södra har tagit fram processen OnceMore där stora volymer använda textilier kan omvandlas till nya kläder och textilier. Processen kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger en ren, högkvalitativ textilmassa. Tidigare har textilåtervinningen endast skett i form av vita textilier, bland annat i form av lakan och handdukar. Men efter ett längre utvecklingsarbete, kan nu också färgade textilier återvinnas.

Som första projekt kommer 56 000 plagg från 88 Ica Maxi-butiker runt om i Sverige återvinnas på Södras bruk i Mörrum under 2022. Tack vare samarbetet kommer de gamla Ica-plaggen bli råmaterial för motsvarande 28 000 nya plagg i stället för att förbrännas. 

För Ica är återvinningen av gamla arbetskläder ett sätt att göra sin verksamhet ännu mer hållbar. 
– Vi vill ge våra gamla arbetskläder ett nytt värde i stället för att kasta dem, vilket annars görs med textiler som inte kan användas längre. Södra och OnceMore erbjuder just den cirkulära lösningen som vi letar efter. Tack vare att Södra kommit långt i sin satsning, har de också kapacitet att ta emot mängden som krävs, säger Anders Axelsson, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på Ica Sverige i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078