23948sdkhjf

Nytt avtal om slaggrus

Har slaggrus en framtid som vägbyggnadsmaterial? Nytt avtal kan få fart på användningen hoppas Sysav.

Vid avfallsförbränning bildas slagg, som till stor del består av slaggrus. I flera andra europeiska länder används slaggrus i olika typer av infrastrukturbyggande, materialet ersätter då bergkross eller naturgrus.

I Sverige är det mer sällan materialet används på detta sätt, det brukar i stället nyttjas som täckmaterial på avfallsanläggningar.

Att använda slaggrus istället för krossat berg eller naturgrus skulle dock innebära stora klimatvinster hävdar Sysav i ett pressmeddelande, och hänvisar till beräkningar som gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Avfall Sverige.

Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) ägs av 14 kommuner och har till uppgift att ta emot och förädla olika typer av avfall.

Enligt bolaget fungerar slaggruset dessutom bra som förstärkning i vägar, parkeringar och andra asfalterade ytor.

-- Genom ett gediget arbete har det visats att slaggrus är ett material som lämpar sig väl till anläggandet av vägar och uppställningsytor. Innan slaggruset används som konstruktionsmaterial sorteras metaller ut, vilket i sig ger en miljövinst eftersom vi slipper bryta nya metaller som ger upphov till stora mängder osynligt avfall, säger Raul Grönholm, projektledare på Sysav, i ett pressmeddelande.

För att få använda materialet på detta sätt krävs dock myndigheternas tillstånd, detta trots att det klassas som icke farligt avfall, noterar Sysav.

Att få tillståndet kan ta lång tid och Sysav och Avfall Sverige vill snabba upp dessa turer – de hävdar att den långdragna tillståndsprocessen påverkar möjligheterna att göra nya cirkulära affärer med slaggrus.

Parterna ser dock ljuset i tunneln -- Sysav och Trelleborgs hamn har skrivit under ett avtal som innebär att hamnen kommer att använda slaggrus som konstruktionsmaterial när uppställningsytorna i hamnen ska byggas ut, och Länsstyrelsen har gett sitt godkännande.

-- Det är ett unikt avtal och ett stort steg för användning av slaggrus som en resurs i samhället, i stället för att ta begränsade jungfruliga produkter i anspråk. Ett strategiskt mycket viktigt beslut som banar väg för oss och inte minst för branschen i sin helhet, säger Peter Engström, vd för Sysav, i pressmeddelandet.

Fakta slaggrus

  • Slagg/bottenaska är avfall som inte förbränts i pannan
  • Slaggen kan sorteras upp i olika material: slaggrus, magnetiskt skrot, icke magnetiskt skrot, brännbara rester samt sånt som kräver deponi
  • 90 procent av slaggen utgörs av slaggrus, som kan användas för att täcka avslutande deponier – eller som konstruktionsmaterial

Källa: Sysav

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Digital vägledning minskar risk att farliga ämnen återvinns
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Ny vd till Svenska Retursystem
Nya planer för gamla däck
Industriell symbios ska få ett lyft
Erbjuder återvinning av stenullsisolering
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094