23948sdkhjf

Kan kaffejord få Sverige att växa?

Kan rester från kafferostning användas för att tillverka näringsrik trädgårdsjord?

Det ska ett pilotförsök hos Econova på Hammarö utanför Karlstad ge svar på. Faller testet väl ut kan kafferester ersätta fossil torv vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser.

- Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade dom på en gång, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs, i ett pressmeddelande.

- Vad vi vet har det inte gjorts några storskaliga försök med kaffejord tidigare, så vi kände direkt att det här var en spännande möjlighet att utveckla en ny, unik och miljövänlig produkt. Pilotförsöket avslutas inom kort och det ser väldigt lovande ut så här långt, säger Anders Bergquist, chef för hållbar utveckling och strategi på Econova.

I det gemensamma testet används drygt 9 ton kafferester från Löfbergs, avfall som i vanliga fall går till förbränning och återvinns som energi.

- Nu blandas och komposteras kafferesterna i stället tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen. Resultatet blir en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårdsjord över hela landet, fortsätter Anders Bergqvist.

- Att kafferesterna materialåtervinns och ersätter den fossila torven ger miljömässiga vinster, men det finns ekonomiska fördelar också. Idag betalar vi för att bli av med kafferesterna. Kan de användas som råmaterial till nya produkter i stället får resterna  plötsligt ett värde, en viktig drivkraft i en cirkulär ekonomi, säger Annika Djurberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.125