23948sdkhjf

Cirkulärt vägsalt för mindre utsläpp

Nytänkande inom halkbekämpning kan minska koldioxidutsläpp med upp till 90 procent. Från och med i höst ska Peab använda sig av cirkulärt vägsalt.

De flesta företag arbetar i dag för med hitta olika lösningar för att minska sina klimatavtryck. Peab är bara en i mängden som investerar i ny teknik som fossilfritt stål. Den senaste omställningen de gjort är att använda sig av så kallat cirkulärt salt inom sitt väghållningsarbete. Peab säger i ett pressmeddelande att de tecknat avtal med GC Rieber Salt för inköp av cirkulärt och närproducerat salt. Något som innebär att de från och med höst i år kommer använda sig av återvunnen natriumklorid på vinterväglag och kalciumklorid som används vid dammbildning under sommaren. De cirkulära salterna framställs ur flygaska som bildas när avfall förbränns. 

– Vi på Peab har ambitiösa klimat- och miljömål och många konkreta initiativ för att minska vår miljöpåverkan. Det cirkulära saltet är ett steg i rätt riktning och något som kan användas i våra kommunala och statliga driftkontrakt i Sverige, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef för anläggning på Peab.

Enligt Peab kan de cirkulära salterna minska koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med mer traditionellt framtagna salter. Anledningen är att vägsalt vanligtvis tas fram genom gruvdrift eller i saltgårdar vid Medelhavet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094