23948sdkhjf

Ny process återvinner syntetiska sport- och underkläder

Varje år kastar svenskarna i genomsnitt 7,5 kilo textil i hushållssoporna som sedan eldas upp. Värdet av 80 000 ton textil går därmed bokstavligen upp i rök varje år.

Dagens metoder för återvinning passar bäst för ofärgat tyg tillverkat av en och samma sorts fiber, men fungerar inte för textilprodukter som är sammansatta av olika material. Under 2022 kommer Cowi och Rise att bedriva ett forskningsprojekt, finansierat av Cowifonden, för att ta sig an den här utmaningen. Målet är att ta fram en kemisk process som kan separera och återvinna material som består av blandningar av polyester, nylon och stretch. Dessa kombinationer är vanliga i sportkläder, underkläder och strumpbyxor.

I projektets första fas kommer olika kemiska koncept att undersökas och i den nästföljande kommer ett förslag på industriell implementering av det mest lovande konceptet att läggas fram.

– I ett globalt perspektiv kan denna forskning bidra till en cirkulär hantering av syntetiska textilier genom att ersätta förbränning och deponi med en kemisk återvinningsprocess. Den återvunna råvaran ska kunna användas för tillverkning av textil och plast, och därmed minska beroendet av fossil råvara, säger Cecilia Mattsson vid Rise, koordinator för projektet.

– Idag pågår många olika initiativ inom kemisk återvinning och en av utmaningarna kommer bli att återvinna blandade textila strömmar. Det nuvarande projektet är en spin-off från flera projekt på Rise rörande kemisk återvinning av plast och textil. Dessa projekt fokuserar på en typ av plast och fiber, PET och polyester, och är idag i en industriell utvecklingsfas.

Projektet stöttas av ett konsortium bestående av Houdini Sportswear, KappAhl, Swedish Stockings, FOV Fabrics, Novoplast, IKEM, TEKO, Västra Götalandsregionen och Västsvenska Kemi- och Materialklustret.

Källa: Pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141